D. 16.maj 2009 var 7 norske piloter i Esbjerg for at se, hvor de nødlandede i 1969 på grund af tåge.
Avisartikel fra 1969: Utilfreds med kritik Afrejsen
På Esbjerg Biblioteket har de Vestkysten fra 1969 på mikrofilm. De var meget flinke, og de beklagede meget, at kvaliteten bliver meget dårlig ved udprintning og henviste til Byhistorisk Arkiv. På Byhistorisk Arkiv må man ikke se avisen, når den er over 25 år gammel! Ønsket om at se Vestkysten skulle drøftes på et møde, og her blev det besluttet, at det ville de ikke give tilladelse til. Tak til Byhistorisk Arkiv for de avisartikler, som de senere har affotograferet og sendt:
Sigtbarhed Manglende rutine + årsag til flyulykke Næppe til Oslo i dag.
Billeder: Rundt med de norske piloter d. 16.maj Alle billederne fra d. 16.maj 2009 Opklaringen af nogle af landingssteder
Fundet - alle landingssteder! Kort med landingsstederne Om tivoli i Esbjerg
Artikler 2009: Drama i luften Oprejsning af dansk pilot Besøger landingsstederne
Her kan man se, hvad billeder kan betyde! Disse billeder, som jeg tog, da flyet skulle starte igen i 1969, var årsagen til at vi fik en spændende eftermiddag, sammen med de norske piloter + en journalist (som var sammen med dem) og TV-Syd.
Vi havde hørt, at 7 af piloterne efter 40 år igen skulle overnatte på Hotel Ansgar, så Frede og jeg kørte derind lørdag formiddag for at afleverer billederne og måske hilse på piloten. Piloten, som landede i Veldbæk, var ikke med, men vi fik hilst på de øvrige piloter, og de ville afleverer billedet samt brev med vores navn + adr. Vi sagde nej tak til at drikke formiddagskaffe sammen med dem, da vi syntes, de havde meget at tale om, for vi kunne forstå, at de ikke havde haft megen kontakt med hinanden i de 40 år, som var gået.
Knap 2 timer senere blev vi ringet op, det var en mand , som sagde, at han stod ved brandskolen i Veldbæk sammen med de norske piloter, men de kunne ikke se hvor flyet var landet, om vi var klar over, hvor landingsstedet var? Ja, det var vi, for Frede boede på gården i nærheden, men meget havde ændret sig, så det var svært at forklare nøjagtigt i telefonen, og vi tilbød at køre derud.
Vi fandt senere ud af, at det var tv journalist John Sundstrøm fra TV-Syd
De ville gerne vente på os, så vi kom hurtigt af sted, og ringede til Fredes lillebror Ove, som også var hjemme, da flyene landede. Ove og Birthe kørte også til Veldbæk. Da de norske piloter var både hyggelig, flinke og spændende at være sammen med blev det en rigtig god oplevelse. Vi sluttede af med sent eftermiddagskaffe hos Birthe og Ove ca. kl. 18.30 og tog afsked med nordmændene, efter vi havde sagt nej tak til deres invitation, om at tage med dem ud at spise lørdag aften.
Billeder (kopier) fra maj 1969 fra Esbjerg Byhistorisk arkiv:
D. 4/6.2009 fik jeg besked på Byhistorisk arkiv, at de negativer, som de havde fået indleveret, var i meget dårlig stand, så det er de sidste billeder, de kunne lave:
Lånte privat foto:
Mine optagelser fra det fly, som var landet i Veldbæk:
Hentet fra Steinar Danielssons hjemmeside (tekst med sort skrift):
I mai 1969 kjøpte et
lite flyselskap på Fornebu syv gamle Piper Cub fra et selskap i Moorsele, Belgia.
Hvordan får man så disse flyene hjem ? Jo, man sender noen relativt ferske
flyvere som gjør dette gratis fordi de synes flyving er gøy !
To småfly ble fylt opp og kursen satt til Belgia. Det ene ble igjen som betaling
for Piper Cubene og det andre skulle lede formasjonen hjem.
Dette bildet ble tatt av Johan Frigstad, som lå helt bakerst i formasjonen.
Flyet, som Johan Frigstad fløj (nyere foto)
også Tom Kroghs fly ændrede udsende:
Kjell Kittelsen på besøg ved "sit gamle fly", som stadig er i brug. Foto 2010.
Det danske fly som samme dag fløj imod Vestkrafts skorsten. Den danske pilot fra København omkom.
Flyets propel landede ved tivoliparken, vi prøver at undersøge, hvor propellen er nu (i 2009).
Modtaget fra Norge avisartikel fra BT: Propellen slynget gennem luften