Til Svalbard 2021 oversigt - klik her

 Hentet på :  Arctic World Archive - Wikipedia

 

Lagring og fremtidig brug[

Data gemmes offline på digital film, der har en rapporteret levetid på mindst 500 år. [1][4] Det er gemt på filmruller lavet ved hjælp af en raffineret version af almindelig mørkekammerfotograferingsteknologi. Filmen er lavet af polyester belagt med sølvhalogekrystaller [7] og pulverlakeret med jernoxidog har en levetid på mindst 500 og muligvis op til 2000 år, hvis den opbevares under optimale forhold. [6]

 

I erkendelse af, at folk i den allernyste fremtid måske ikke forstår, hvad de ser i boksen, er der udarbejdet en slags "Rosetta Stone" for at hjælpe med at afkode dataene i form af en guide til fortolkning af arkivet. Guiderne kan alle læses med øjetefter forstørrelseog skrives på engelsk, arabisk, spanskkinesiskog hindi[7]

 beliggende i Svalbard øgruppen på øen Spitsbergen, Norge, ikke langt fra Svalbard Global Seed Vault. Den indeholder data af historisk og kulturel interesse fra flere lande, samt alle amerikanske multinationale selskab GitHub's open source-kode, i en dybt begravet stål hvælving, med datalagring medium forventes at vare i 500 til 1000 år. Det drives som en overskudsgivende virksomhed af det private selskab Piql og det statsejede kulmineselskab Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK).

Oversigt[rediger]

Piql er en norsk datalagringsvirksomhed, der har specialiseret sig i langsigtet lagring af digitale medier. Piql og SNSK skabte den dybt begravede stålhvælving ud af en mineskakt i en forladt kulmine. På tidspunktet for åbningen som Arctic World Archive den 27. marts 2017 deponerede den brasilianske, mexicanske og norske regering kopier af forskellige historiske dokumenter i boksen. 

Beskrivelse[edit]

Svalbard øgruppen, beliggende nord for detnorske fastland , omkring 970 kilometer (600 mi) fra Nordpolen,[4] er erklæret demilitariseret af 42 nationer, som underskrevet i en traktat underskrevet efter Første Verdenskrig. Det betyder, at territoriet ikke kan bruges til militære formål, og virksomheden beskriver placeringen som "et af de mest geopolitisk sikre steder i verden".  Arkivfaciliteten ligger på Spitsbergen, den største ø i Svalbard. 

Anlægget er en stor stålboks placeret et sted mellem 150 meter og 300 meter under jorden eller permafrost] inde i en forladt kulmine (Store Norske Gruve 3), der når over 300 meter (980 ft) ind i siden af et bjerg.  Anlægget er sikret med en betonvæg og en stålport. Selve aflejringerne opbevares i sikre skibscontainere bag porten.

På grund af øens arktiske klima og deraf følgende permafrost, selv om strømmen til anlægget mislykkedes, ville temperaturen inde i hvælvingen forblive under frysepunktet, hvilket er koldt nok til at bevare hvælvingens indhold i årtier eller mere,[5] med hvælvingen 250 meter under permafrosten. [7] Boksen er placeret dybt nok til at undgå skader selv fra nukleare og EMP våben[8]

GitHub Arkiv Program[redigere]

I november 2019 annoncerede GitHub (som blev erhvervet af Microsoft i 2018]), at al dens offentlige open source-kode ville blive arkiveret i en kodeboks på Arctic World Archive, som en del af dets GitHub Archive Program. 

I juli 2020 blev arkivet på 21TB-februar-webstedet gemt på AWA. Dataene gemmes på 186 filmruller, der måler 1 km lange, dækket af kode, der er gemt som matrix (2D) stregkode (Boksestangkode), som lagrer data meget tæt (hver af de 200 dataplader bærer 120 gigabyte[6]). Mængden af kode, der er gemt, er blevet beskrevet således: "Hvis en person, der skriver med omkring 60 ord i minuttet, satte sig ned og forsøgte at fylde al den plads, ville det tage 111.300 år". Det første hjul indeholder koden til både Linux- og Android-operativsystemerne, plus koden til 6.000 andre store open source-applikationer. 

I forlængelse af den generelle guide til hvælvingen beskriver "Tech Tree" softwareudvikling, programmeringssprog og andre oplysninger om computerprogrammering Guiden og Tech Tree er skrevet i en samarbejdsproces som et offentligt Git-arkiv. 

Tilbage - klik her