Blandet 2011.

     Allerede den første dag i Kina, da jeg vekslede penge, opdagede jeg, at der var sket en stor ændring, siden vi var i Kina i 2007. Dengang holdt kineserne kursen kunstigt oppe på US-dollers, så selv om kursen dengang var ca. 5 kr. for 1 US-doller, fik vi mere for dollar end for Euro. Det gjorde man ikke mere, 1 yang var ca. 0,80kr, for US-dollers fik vi ca. 6,20 og for euro knap 8, så der er sket en kraftig ændring!

      Der er 1 barns politik i Kina, men til gengæld er det barn forældrenes "livsforsikring", da børnene forsørger deres forældre, så der stilles store krav/forventninger til børnene, som mange gange kommer til at forsørge 2 hold forældre + event. bedsteforældre. Det er tilladt, at de bosætter sig, hvor de vil i Kina, men får de børn, skal barnet gå i skole, der hvor én af forældrene er født!

Denne lille dreng ville ikke stå stille, så hans mor kunne fotograferer ham.

Skal man - så skal man! Der bruges bukser, som ikke er syet sammen forneden.

Riskoste og de små spande blev brugt flittigt i Beijing.

Så rent er der i tunnellerne under ringvejene!

Der er også mange nye flotte spændende moderne bygninger i Beijing.

Bilerne skal både gående og cyklister holde tilbage for, også i fodgængerovergange selv om der er grønt lys! Bilerne må gerne svinge til højre hvis de har rødt lys!  De skal være 18 år for at tage kørekort, som koster mellem 3500 - 5000 yang og kræver mindst 75 køretimer samt 38 teoritimer (nogle kender nogle, som de kan betale, så får de kørekortet før!). Hvert år får bilister tildelt 12 klip, som skal godkendes hvert år ellers koster det 6 klip! P-bøde koster mellem 5 - 50 yang og man kan event. betale betjenten, så man ikke mister et klip. Udlændinge skal have opholdstilladelse samt søge om det, for at de må køre - de kører med sorte nummerplader, så kineserne kan se, at dem skal man passe for, da de mener udlændinge køre dårligt!

Cyklister er der ikke nær så mange af, som de 2 andre gange jeg har været i Beijing, men der er nu en del cyklister, som kører på el-cykler, så det er med at passe på, for de har heller ingen lys på!

Foto 1999 - Cykel P-plads, hvor der opsyn. Cyklerne havde "nummerplader" på.

   Det så ud til at være en rigtig god form for P-plads, vi fandt bare ikke ud af, hvordan den virker! I følge guiden er de kinesiske biler billige. en god kinesisk bil koster 35.000 yang,  men mange kineser vil gerne købe udenlandske biler, da det er et statussymbol. Benzin koster 4 - 5 yang pr. liter. For at få trafikken til at glide i Beijing, er der svingning til venstre forbudt i nogle store lyskryds mellem kl. 7 -11 og kl. 16 -22. De har prøvet 1 bilfri dag om ugen pr. bil, d.v.s. det sidste tal på nummerpladen bestemmer, hvornår bilen ikke må bruges, f.eks. 5-tallet ikke køre torsdag.

  Biler med hvide nummerplader skal man passe på, da de altid har retten på deres side (stats - militæret og politiet). Ambassade bil har først røde tegn derefter 6 tal. Vi så mange biler med hvide nummerplader ved hotellet, også som på billedet med rødt forrest!

   For første gang så jeg fugleklatter på en biler i Beijing! Da vi var der i 1999, kunne vi ikke forstå, at vi slet ikke så eller hørte fugle i Beijing, og guiden fortalte dengang, at fuglene ikke var vendt tilbage, efter Mao havde beordret dem udryddet - de spiste for meget korn m.m. Da vi var der i 2007 så vi flere fugle, men i år er der en del.

   Te er åbenbart en stor "studie", og kineserne mener, der findes te mod næsten alle sygdomme. De mener også, at den te, der bliver solgt til udlandet, er deres  affalds te, men nogle i gruppen syntes den te, de drak hjemme smagte bedre, en en del af den te, vi fik her! Der kan laves te op til 5 -6 gange på samme portion teblade/blomst.

Endnu findes der små cykelværksteder på gaden, samt gadesælger med deres udvalg på cykler.

Jeg tror ikke, vi så fulde folk, men denne kvinde måtte være træt, for hun sad og sov!

     Taxa - ja jeg vil gi´ mange ret i, at det er svært at få fat i en taxa, og hvis det endelig lykkes, er det ikke sikkert de vil køre! Så vil man rundt og se noget i Beijing (som er længere væk, end man vil gå), er det en rigtig god ide at leje en taxa for en dag, som 2 par på rejseholdet gjorde. Hotellet bestilte taxaen, som kostede 600 kr. (chaufføren sov i bilen, mens han ventede de forskellige steder). Det er meget billigt at køre i taxa, også selv om de ofte må køre en omvej (på grund af reglen angående svingning til venstre forbudt).

     Kineserne "har taget løverne til sig". Da vi var i Kina første gang i 1999, fik vi en sød lille historie om hun løven: Kineserne havde fået statuer af løverne foræret, men de kendte ikke løverne, så de mente, at han løver, som har en kugle under den ene pote, har magten, mens hun løven, som har en unge under den ene pote, er fordi løveungen diger under poten!

    Mange af de gamle hutonger er bleven restaureret, og her ses en flot dør. Er man født i en Hutong, bor man meget billigt, også angående varme, som der er bleven lagt ind af staten, der også bestemmer, hvornår der bliver tændt for varmen, som er meget svært at regulerer! Vi har tidligere hørt, at det er meget eftertragtet, at bo i Hutong områderne, da de ligger meget centralt, og vi så da også en del dyre biler i de smalle gader.

Ni var kejserens tal - og de store porte i Den forbudte By har 9 rækker med 9 knopper i alt - det betyder lykke, at røre ved dem.

De høje dørtrin, som var mange steder, skal kvinder gå over med højre ben først, mændene med venstre først!