Til Normandiet oversigt - klik her

 

En af sin art i Frankrig, Mémorial de Caen Museum giver offentligheden nøglerne til at forstå Anden Verdenskrig, fra dens oprindelse efter Første Verdenskrig til dens seneste konsekvenser i 1989. Det får den besøgende til at stille sig selv spørgsmål om denne hurtigt falmende episode, der ændrede Europas og verdens ansigt.

Anden Verdenskrig, den mest skræmmende konflikt i menneskehedens historie, forårsagede ca. 60 millioner menneskers død, halvdelen af dem civile. Volden rettet mod civile er i virkeligheden et af kendetegnene ved denne krig, det være sig gennem massive luftbombardementer på bycentre, den altomstyrtige krig i øst, det største folkemord i verdenshistorien og brugen af atombomben for første gang i Hiroshima og Nagasaki.
Et stort rum i Mémorial de Caen Museum er dedikeret til de forskellige individuelle oplevelser af mænd og kvinder, der står over for denne krig: rationering, besættelse, deltagelse i krigsindsatsen, livet under luftangreb og direkte kamp. Et andet rum fortæller historien om D-dag og slaget ved Normandiet.

Udstillingerne på museet, der har gennemgået en konstant udvikling siden dets oprettelse, giver den besøgende mulighed for at opleve Anden Verdenskrig i al dens kompleksitet og omfang. Det får os til at stille os selv spørgsmål om denne hurtigt falmende fortid, som ikke desto mindre stadig er tæt på og velkendt og bestemt meget relevant, da den grundlæggende ændrede Europas og verdens ansigt.

Mémorial de Caen-museet ligger på stedet, hvor den underjordiske kommandopost for den 716. tyske infanteridivision var placeret. I 1944 var denne division ansvarlig for forsvaret af kystsektoren nord for Caen. Kommandoposten, 70 meter lang og 5 meter bred, blev restaureret i efteråret 2013. Udover en visning af det tyske forsvar i Caen-området viser den aspekter af livet under tysk besættelse.

 

Tilbage - klik her