Til Svalbard 2021 oversigt - klik her

Øl bryggeri

- hentet fra Gruve 3 – Bryggeriet Svalbard (svalbardbryggeri.com)

MODNING MED HISTORISK BRISE

Dybt inde i minerne er det koldt og tørt. Mens udetemperaturen når 10 grader om sommeren og synker til at bide 30 minus grader om vinteren, forbliver temperaturen inde i minerne altid lige over frysepunktet. Mørket er omsiggribende og altopslugende. Bare små striber af lys fra minedrift hjelme, rammer den sorte kul vener på tværs af minetunneler, millioner af år siden anlægget rester så lyset sidste gang.

Engang var dette område placeret længere sydpå og var hjemsted for enorme sumpskove og dinosaurer. Den langsomme vandring ved de kontinentale plader bragte området nordpå og pressede aflejringerne til kul. Minerne, som har gjort Svalbard til et hjem for tusindvis af mennesker gennem generationer, har nu set en ny dag

DEN PERFEKTE BALANCE

Dybt inde i minerne står tønderne i rækker. Inde i dem modnes en helt ny ølserie. Betingelserne for modningsprocessen er perfekte. Det er mørkt, koldt og fugtigheden er stabil. Tønderne er lavet af amerikansk eg, og de indeholdt engang bourbon whisky. Langsomt, men stabilt lækker den karakteristiske aroma ud af tøndevæggene og blander sig med vand, malt og gær.

Bryggerimesteren foretager regelmæssigt ture inde i minerne for at trykke på små prøver fra tønderne. Modningen kræver årvågenhed. Smagen af eg og bourbon bør ikke dominere bryg, men give det en afbalanceret effekt. Resultatet er helt anderledes end alt andet, Svalbard Brewery har lavet før.

BRINGER NYT LIV IND I MINERNE

I over 100 år var Svalbard en guldmine til kuludvinding. Allerede i løbet af det 17. århundrede opdagede hvalfangere stykker kul i flodlejerne, og de forstod, at det iskolde område bar en hilsen og dyre energikilde til både private hjem og industrien. Da de første kulminer åbnede i slutningen af 1800-tallet, var der næsten guldfeber ved Svalbard. Det rene kul opvarmede tusindvis af boliger og bidrog til at fremskynde industrien og velstandsudviklingen over hele Norge.

Engang var mineindgangene placeret over hele bjergsiderne ved Svalbard. Gruve 3 er den eneste mine, der stadig kører. Den traditionelle drift af Gruve 3 blev lukket ned for 25 år siden, og det er nu hjemsted for udviklingen af en ny skat; øl modning. Den helt nye ølserie vil kun blive produceret i 4000 liter ad gangen og vil blive modnet på forskellige typer tønder hver gang. Serien indeholder alt, hvad bryggeriet står for; at kombinere gamle håndværkstraditioner og historiefortælling med ønsker om nye smagsoplevelser.

Tilbage - klik her