Til Svalbard 2021 oversigt - klik her

Pyramiden

Pyramiden | Besøg Svalbard (visitsvalbard.com)              En af verdens mest fascinerende spøgelsesbyer, ifølge National Geographic

Ved første øjekast ligner det en idyllisk bebyggelse med byarkitektur bestående af lejlighedskomplekser lavet af mursten eller træ. Men der mangler én ting: indbyggerne.
Pyramiden blev grundlagt af Sverige i 1910 og solgt til Sovjetunionen i 1927.
I 1980'erne havde minesamfundet en befolkning på mere end 1.000. Det er opkaldt efter det pyramideformede bjerg af samme navn i nærheden. Pyramiden er nu mest besøgt af måger, polarræve og ikke sjældent 
isbjørne. Turister besøger også - med båd om sommeren og med snescooter om vinteren - for at opleve dette surrealistiske sted.

Det russiske statsejede mineselskab Trust Arktikugol lukkede minen i Pyramiden den 1. Den faldende pris på kul, vanskelighederne og omkostningerne ved at udvinde kul fra bjerget og den russiske flykatastrofe i Operafjellet, som krævede 141 menneskeliv, bidrog alle til beslutningen.

At besøge Pyramiden er som at træde ind i en tidsmaskine. Arkitekturen og bygningerne er så velbevarede, at mange besøgende føler, at de er 'Tilbage i Sovjetunionen'. Da minen blev lukket, og forliget blev opgivet, ser det ud til, at alle forlod i en fart. Kopper blev efterladt på bordene, avisudklip på væggene og ski i korridorerne. Den smukke indendørs swimmingpool og omhyggeligt lavet kulturcenter både indslag sovjetiske æra arkitektur og vidner om forligets gyldne dage. Pyramiden var et godt sted at bo med et familievenligt samfund og faciliteter såsom en tankstation, drivhus og kostald, skole, børnehave, hotel og restaurant. De fleste af bygningerne forbliver lige som de var tilbage. På toppen af hovedgaden våger en statue af Lenin over den forladte by og den smukke Nordenkiöld-gletsjer. Statuen er omgivet af græs importeret fra Sibirien.

Spøgelsesbyen ved foden af Billefjorden er nu hjemsted for otte personer, der arbejder på hotellet og som turistguider om sommeren. I de mørke vintermåneder halveres befolkningen til fire, der har til opgave at vedligeholde bygningerne og kontrollere elgeneratorerne. Det er muligt at bo på det meget autentiske Pyramiden Hotel, som har en fascinerende historie på væggene, lækker borsch på bordet, lokalt brygget øl fra Barentsburg på fad og smilende mennesker til at byde dig velkommen. På hotellet kan du betale med kort eller med norske kontanter (NOK).

Den forladte minedrift forlig er "en af 10 spøgelsesbyer i verden, du har brug for at besøge", ifølge National Geographic. Det er der ingen tvivl om!

Vigtig info for rejsearrangører, beboere og besøgende
på Svalbard: Vi har haft tilfælde af mennesker, der kommer ind / bryder ind i husene i Pyramiden, samt hytter omkring Barentsburg, Pyramiden og Coles Bay. Respekter venligst privat ejendom - gå ikke ind i hytter eller huse, der ikke er åbne for offentligheden. Alle sager vil blive rapporteret til guvernøren i Svalbard.

 

Pyramiden (norsk: [pʏrɑˈmîːdn̩]; Russisk: Рирами́даtr. PiramídaIPA: [pjɪrɐˈmjidə]; Bogstaveligt 'Pyramiden') er en forladt sovjetisk kulmineby på den norske øgruppe Svalbard, som er blevet et turistmål. Pyramiden blev grundlagt af Sverige i 1910 og solgt til Sovjetunionen i 1927 og blev lukket i 1998 og er siden forblevet stort set forladt med det meste af sin infrastruktur og bygninger stadig på plads, det kolde klima bevarer meget af det, der er blevet efterladt.

Siden 2007 har der været bestræbelser på at gøre det til en turistattraktion; byens hotel blev renoveret og genåbnet i 2013. Om sommeren er der en befolkning på seks viceværter.

Ejet af det statsejede russiske mineselskab Arktikugol Trust, som også ejer afviklingen af Barentsburg, Pyramiden engang havde over 1.000 indbyggere. Blandt dens faciliteter var et kulturelt centrum med et teater, et bibliotek, kunst og musikstudier; et sportskompleks; og en cantina åben 24 timer i døgnet.  Det havde også en folkeskole. Det nordligste monument over Vladimir Lenin og den nordligste swimmingpool blev også fundet her. 

I 1996 styrtede et charterfly til Arktikugol ned på indflyvningen til Svalbard med tab af 141 liv. 

Den 31. marts 1998 blev det sidste kul udvundet af minen, og den sidste fastboende forlod minen den 10. 

Indtil 2007 var Pyramiden praktisk talt en spøgelsesby, hvor tingene inde i bygningerne stort set forblev, som de var, da bosættelsen blev forladt i en fart.

Siden 2007 har Arktikugol renoveret hotellet og opgraderet infrastrukturen, herunder opførelsen af et nyt kraftværk med dieselgeneratorer, for at imødekomme turister i den gamle bygde. Op til 30 arbejdere har boet i bygden året rundt for at vedligeholde faciliteterne og guide turister, der besøger fra Longyearbyen. 

omtrent

Tag med os på en spændende og hurtig åben bådfjordssafari til den russiske spøgelsesby Pyramiden og den mægtige Nordenskiöld-gletsjer. Pyramiden var engang en af de største bosættelser på Svalbard, med omkring 1000 indbyggere. Det var et godt sted at bo, med skole og børnehave, hotel, restaurant og forskellige andre faciliteter.

I slutningen af 90'erne blev byen forladt, og det er nu mere som et historisk "dokument", hvor den ligger i spidsen for Billefjorden. Alle bygninger og mange tekniske installationer er stadig tilbage. Inde i husene er alt som det var, da det blev forladt, og det er ikke svært at forestille sig stedet fyldt med aktivitet.

Guiden giver os en tur i Pyramiden, og vi nyder vores ekspeditionsfrokost udenfor, før vi går tilbage til Longyearbyen. På vej tilbage kører vi op til det majestætiske Nordenskiöldbreen. Forsiden af gletsjeren er en af de mest spektakulære på Svalbard. Det er meget sandsynligt, at du får se flere dyr, unikke for det arktiske miljø, mens vi kører til og fra Pyramiden.

En arktisk spøgelsesby
Mens den nye grønne teknologi er noget for fremtiden, er det at besøge byen Pyramiden som at gå ind i en tidsmaskine og vende tilbage til Sovjetunionen. I 1980'erne boede over 1000 mennesker i byen, og det blev betragtet som et succesfuldt samfund med en skole, børnehave, swimmingpool, sportsbaner og kulminedrift. I 1998 lukkede det russiske mineselskab Trust Arktikugol kulminen, og byen blev forladt kort tid efter. Kaffekopper efterlades på bordene, bøger er spredt over hele klasseværelset, og noder ligger klar på klaveret - venter på, at nogen spiller. I disse dage arbejder og bor kun en håndfuld mennesker i byen, og for besøgende er det en meget speciel oplevelse at få en guidet tur rundt indersiden af de forladte bygninger i denne meget spændende by Pyramiden.

 Tilbage - klik her