Til Kroatien, Montenegro og Bosnien-Hercegovina oversigt - klik her

Den røde sø.

"Den røde sø" har fået navnet efter farven på bjergets sider. Set på Nettet:

Den første registrerede beskrivelse af den røde sø er tilskrevet den venitiske militærkommandør Ivan Zuane Franceschi i et brev til en ven efter frigivelsen af ​​Imotski fra tyrkerne i 1717:

Ifølge lokal legende kollapsede Gavans ejendom i søen efter en engel - klædt som tigger - advarede Gavas kone om retfærdighed og velgørenhed for at blive imødekommet med svaret:

"Jeg har ikke brug for din Gud, mens jeg har min Gavan!", Og nægtede at give ham almisse. I det øjeblik rystede jorden, og Gavan og hans ejendom faldt i afgrunden. Afgrunden fyldt med vand og hylende onde overnaturlige væsener kan stadig høres i dag. Legenden blev optaget i 1937 af Friar Silvestar Kutleša, og der er lokale folkesange relateret til arrangementet.

En mere videnskabelig forklaring på udseendet af søen er henført til sammenbruddet af underjordiske huler i et område, der lider af lejlighedsvise jordskælv. Den første geologiske undersøgelse af søen blev udført i 1937 af akademisk Josip Roglić, men det var først i 1950'erne, da Milivoj Petrik opdagede den laveste del af søen på kun 4,1 m over havets overflade og det højeste punkt på 274,5 m. Det er en af ​​de dybeste speleologiske huler i verden, Dinarides karst, og blev anbragt under beskyttelse i 1964.

Begge søer er fantastiske naturattraktioner.

Den blå sø - klik her